Complementaire zorg

Soms maken wij gebruik van complementaire zorg. Complementaire zorg is een aanvulling op verpleegkundige zorg, waarbij het bieden van ontspanning centraal staat. We passen deze zorg toe om u welbevinden en comfort te bieden en uw ziektebeleving positief te beïnvloeden. Deze zorg kan bij pijn, misselijkheid, obstipatie, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming een verlichting van de klachten geven.


Complementaire zorg wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide en gecertificeerde medewerkers, dit kunnen verpleegkundigen maar ook vrijwilligers zijn; natuurlijk alleen na overleg en op uw verzoek.

 

Wij bieden verschillende vormen van complementaire zorg aan:


Aromazorg:

Hierbij werken we met etherische oliën. Iedere olie heeft zijn karakeristieke eigenschappen. De verpleegkundige kan u adviseren welke olie voor u geschikt is, welke bij u past. De olie kan op uw kamer verdampt worden via een veilige elektrische geursteen of streamer, maar kan ook op een tissue worden gesprenkeld.

 

Hand- en/of voetmassage:

Voor deze ontspannende massages gebruiken wij een neutrale massageolie eventueel aangevuld met etherische oliën. De massages kunnen gegeven worden in bed of in de stoel.

 

Luisteren naar muziek:

Als u makkelijk ontspant door het luisteren naar muziek, dan is het mogelijk om een radio-cd speler op de kamer te plaatsen. In het hospice hebben we enkele cd-spelers hiervoor ter beschikking die wij op verzoek bij u op de kamer kunnen plaatsen.

 

Beeldende begeleiding:

Als u het op prijs stelt of behoefte heeft aan het uiten van uw gevoelens op een creatieve- expressieve manier, dan kan beeldende begeleiding daarvoor een mooi middel zijn. U kunt uw wensen kenbaar maken aan de verpleegkundigen, waarna een kennismakingsbezoek met de beeldend begeleidster zal worden ingepland.